søndag den 24. november 2013

Dag 3 – Endnu en god og lærerig dag

Tak til Mathias fra DDS Relationer for også at hoppe med på vores blog og skrive et indlæg. Super fedt også at få input fra et andet hovedudvalg (http://ddsprogram.blogspot.hk/2013/11/nye-perspektiver-pa-dds-og.html).


Dagens første fælles oplæg var om at turde drømme og hjælpe de unge til at kunne drømme og om at hjælpe dem til at skabe projekter. Det var egentlig ikke vildt spændende set med danske briller på, men det var super spændende at opleve hvordan det blev taget imod af afrikanere og asiater. Det var en egyptisk professor, som tydeligt har gjort en forskel i de arabiske lande der holdt oplægget. Spændende at opleve de store forskellige der er på spejdere rundt om i verden.


Næste oplæg jeg gik til hed ”Scouting is what we do not see” med Eduard Vallery som har skrevet bogen “World Scouting – Education for global Citizenship” - http://worldscoutingthebook.net/
Han var en dygtig oplægsholder og det var et super spændende oplæg. Spejderarbejdet startede som en bevægelse (1907) og først senere kom der en formel organisation til. I dag har vi masser af organisation (fx WOSM, regioner,  korps, divisioner, grupper mm.).
Det er et hierarki i traditionel forstand, men i praktisk fungerer vi ikke som et hierarki hvor man bliver smidt ud hvis man ikke gør som man får besked på oppefra. Vi fungerer som et netværk hvor alle dele påvirker hinanden. Det er lige præcis som B.P. ønskede det. Vi må gerne have en organisation, men vi må ikke blive en organisation. Vi skal være en bevægelse, støttet af en organisation. Fordi vi er frivillige vil det heldigvis aldrig være muligt helt at styre en gruppe eller et korps oppefra. Tilsvarende kan en stat heller ikke lukke et spejderkorps for selv uden organisationen vil grupperne fortsætte og selv uden grupperne vil spejderne fortsætte med at udbrede de værdier som vi har.

Vi er en bevægelse der arbejder efter et formål. WOSM’s formål lyder ”To contribute to the self-development of young people in achieving their full physical, intellectual, social, and spiritual potentials as individuals, as responsible citizens, and as members of their local, national and international communities”.
Dette formål fortæller ikke hvordan vi mener samfundet bør være, men vi gør spejderne i stand til at tage aktivt ansvar for at forme det samfund de ønsker. Eduard kaldte det ”Leadership for change”.
Formålet er evigt gyldigt. Det bliver først irrelevant den dag der ikke længere findes mennesker. Det er ikke et målbart mål (og er heller ikke ment som det og skal heller ikke være det) som vi pludselig er færdige med og at vi dermed ikke længere har en berettigelse. Så længe vi holder fast i indholdet af vores formål så vil spejderbevægelsen være relevant.

Det interessante twist her (som jeg så har fra diverse snakke og ikke dette oplæg) er at WOSM og WAGGGS ikke er helt enige i måden at udmønte formålet. WAGGGS vælger nogle specifikke sager som WAGGGS som organisation arbejder specifikt for. WOSM arbejder ”kun” for at gøre spejderne i stand til at vælge deres egne sager og kæmpe for dem. Jeg er endnu ikke helt skarp på denne forskel, men det er da en interessant forskel, især for DDS som jo er medlem begge steder.

En af vores udfordringer i spejderbevægelsen er at vi er en uddannende bevægelse baseret på erfaringer gennem eksperimenter. Altså at vi lærer ved at prøve tingene selv (Learning by Doing). Netop derfor har vi ofte svært ved at forklare hvad spejder er. Det er jo noget vi har erfaret på egen krop og det er værdier der sidder dybt inde i os (i den del af hjernen der træffer beslutninger, men som ikke bruger ord). Vi forsøger så at forklare den forskel vi gør ud fra eksempler så vi forklarer typisk hvad vi gør (enkelt aktiviteter), men det interessante er vores formål (altså hvorfor vi gør det). Når vi skal tiltrække børn bør vi dog stadig fortælle historier om hvad vi gør til dem og så forklare deres forældre hvorfor vi gør det.
Og så har vi verdens bedste metode til at lære efter (spejdermetoden som forklarer hvordan vi gør det). Men det kan være svært på kort tid at forklare vores formål og vores metode og hvad den så gør ved de spejdere vi udvikler. Det er og bliver en udfordring.

Styrken af spejderarbejdet er ikke det vi siger, og ej heller det vi gør. Det er det der kommer ud af det vi gør. Altså den forskel vi gør for børn og unge som sætter dem i stand til at gøre en positiv forskel, uanset om de så vælger at gøre en positiv forskel lokalt, nationalt eller internationalt.
Vi skal ikke indoktrinere vores børn og unge, men vi skal arbejde med ”youth empowerment” (Altså give vores spejdere styrken/kraften/evnerne til at gøre en positiv forskel).

En sjov ting han nævnte var at B.P. var meget inspireret af OL, så han forsøgte også med masser af sport i spejderarbejdet i starten, men det holdt han op med, fordi det fik nogle dårlige sider frem i folk. Når man vinder er det fordi de andre er tabere eller idioter eller ikke gode nok og når man taber er det fordi de andre var heldige, tarvelige, de snød eller andre dårlige undskyldninger. Derfor ændrede han konkurrencerne til øvelser der krævede samarbejde og hvor det var udbyttet af konkurrencen der var vigtigere end lige præcis hvem der vandt. Jeg synes at vores adventurespejdliga er et godt eksempel på at man godt kan lave konkurrencer der får det gode frem i spejderne, fordi det faktisk er processen og samarbejdet i patruljen der er vigtigt. Der er fx mange der deltager for at deltage og ikke for at vinde ligaen, men for at vinde personligt.


Næste oplæg var ”Promoting scouting”. Det handlede også om vigtigheden af at kunne kommunikere vores kerne (formål, principperne, lov og løfte, samt spejdermetoden), især når vi kommunikerer eksternt, men typisk virker denne eksterne kommunikation også forbløffende godt internt.

Vi arbejdede i grupper og delte successer og flertallet havde de bedste erfaringer når der blev kommunikeret på udvalgte værdier. Det var det mest simple budskab som stadig er en del af vores kerne.
Fx. Kommunikerer WOSM på Active Citizenship, Volunteering, Dialogue, Youth Empowerment, Sustainable Development og Value Based.

En vigtig pointe er at der er brug for et rigtigt godt program før man iværksætter massiv branding. Ellers kommer der en masse spejdere ind, som bliver i kort tid og fortæller de dårlige historier videre. Hvis man først skaber et solidt program og får det implementeret og derefter laver branding, så får man stor succes for så oplever de nye spejdere at det er godt og så er de ambassadører for andre.
Det var faktisk sådan spejderbevægelsen oprindeligt blev udbredt. Der blev lavet noget der var så godt at spejderne var gode ambassadører og derfor fik lokket flere med.


Sidste oplæg hed ”Determining the least common Denominator in Scouting”. Der er tre vigtige dele I definitionen af spejderarbejdet: Formålet, principperne (de tre duty’er - herunder lov og løfte) og spejdermetoden.
Der blev sat spørgsmåls tegn ved vores tolkning af principperne. Fx mener mange at man ikke kan være spejder som ateist på grund af Duty to God princippet. BP mente at en sund og stærk krop var vigtig og at rygning fx kun var noget ikke-spejdere gjorde. Det ligger under Duty to Self. I nogle korps kan man ikke blive medlem som ateist, men som overvægtig ryger er man velkommen. Budskabet var at vi er en inkluderende bevægelse.
Vi kiggede også på WOSMs definition af spejdermetoden, men da den er på temmelig mange ord fik vi den i en Twitter version:
Progressive Scheme of Learning by Doing using Patrol System.
Follows Promise and Law using a Symbolic Framework.
Best Outdoors, is Youth Centered with Adult support.

Efter at have fået introduceret formålet, principperne og spejdermetoden fik vi så 20 minutter til at beskrive nogle nøgleord. Det er ikke meget tid, men snakken gik lystigt og nogle af de ord der blev nævnt var Life Skills, Empowerment, Self Development, Education, Non-formal, Values, Frindship/Fellowship, Citizenship, Change Agents, Leadership for Change, Journey, Commitment, Open for all/Co-existense/inclusive, Non-political.
Det blev en lidt rodet afslutning på oplægget da der var alt for lidt tid til et sådant emne, men det var også 
kun ment som en appetitvækker til videre arbejde.


Efterfølgende var der evalueringer og afslutningsmiddag.

Alt i alt har det være tre super spændende dage med en masse input vi kan bruge derhjemme. Nogle oplæg har vi hørt sammen, andre hver for sig eller nogle enkelte af os fra DDS Program sammen. Så vi har nu en hel masse viden vi skal dele med hinanden og derefter skal vi hjem og bruge den nye viden i vores programarbejde. Der er ingen tvivl om at selv om vi er sindssygt trætte efter 3 lange dage, så er vi også sprængfyldt med lyst og energi til at fortsætte arbejdet.

Tak til WOSM for et godt arrangement og tak til Hong Kongs spejderkorps for at have været så professionelle værter så alt det praktiske bare har fungeret og vi har fået fantastisk hjælp og service. Det gjorde de simpelthen bare fantastisk godt.

3 kommentarer:

  1. Denne kommentar er fjernet af en blogadministrator.

    SvarSlet
  2. Tak Jakob, for gode diskussioner og for at Jeg lige kunne give perspektivet fra Relationers side; og også en tak til hele Programteamet for en lærerig tur!

    SvarSlet
  3. Selv tak Mathias - det har været interessant og tankevækkende også at få dit perspektiv på tingene, og mange tak at du også havde lyst til at dele dine tanker her.

    SvarSlet