søndag den 24. november 2013

Nye perspektiver på DDS og Spejderbevægelsen

Der har været så mange forskellige, spændende, oplæg og workshops at det har været udfordring at vælge mellem dem. Heldigvis er der afsat tid mellem oplæggene til at diskutere og reflektere over det man har hørt; og her er spejder-vennerne fra Danmark og udlandet en god ressource til at få endnu mere med hjem.

Et af de første oplæg jeg hørte efter at være ankommet, var Thomas Frostberg, Sveriges Internationale Commissioner (en slags udenrigsminister for spejderkorpset) og erhvervsjournalist på avisen Sydsvenskan. Han talte om hvordan trends i forretningslivet spiller stærkt sammen med spejdermetoden:

    1) For opstartsvirksomheder er det (måske ikke i Danmark.. endnu) et plus hvis entreprenøren har en række fejltagelser eller måske konkurser, bag sig fordi man antager at vedkommende har lært af sine fejl
    2) Crowdsourcing og customer-led design er grundlæggende en bevægelse fra at produkter og services laves af virksomhedens specialister, til at kunder inddrages i design og udvikling af virksomhedens portefølje
    3) Markedet er globalt – virksomheder starter ikke længere med at sælge i lokalområdet, men forholder sig til hele verden som en markedsplads; tydeligst er det med software produkter men det er også gældende for fysiske varer

Hvis det ikke straks ringer med 1) Learning by doing og reflektér over dine fejltagelser, 2) Patruljearbejde og involvering som basisprincip (ung-leder-ung) og 3) Kulturel forståelse og respekt for andre – så er det netop dét, vi bl.a. skal blive bedre til at tale om og indse: Spejderbevægelsen og spejderarbejdet forbereder næste generation til et foranderligt arbejdsmarked. Det var en interessant tanke.  

Dagens stærkeste indtryk (so far) gjorde Lars Kolind. Han præsenterede en række spændende tanker om spejderbevægelsens udfordringer, både ud fra sit virke i World Scout Foundation og som forretningsmand. Hans vigtigste budskab er at spejderbevægelsen ikke, først og fremmest, er en miljøbevægelse, en menneskerettighedsbevægelse eller en fredsbevægelse. Vi er uddannelse og vores fokus er den næste generation af samfundsborgere, der vil og kan tage ansvar for positive forandringer, ud fra et sæt fælles værdier. Han citerede bl.a. Robert Baden-Powell, der i 1919 skriver: ”The aim of the Scout training is to improve the standard of our future citizenhood, especially in Character and Health, to replace Self with Service, (…) (og bruge dette..) (…) for service for the fellow men.”

Vi skal altså ikke nødvendigvis tænke ledelse som top-direktører. Men ledelse som et ansvarligt menneske, der anerkender og påtager sig et ansvar for samfundet omkring sig. Og selvom vi nok ikke har glemt det – så er det langtfra de ord jeg hører omverdenen siger, når vi trækker i uniform og tørklæde. Men det er dét, vi viser, når f.eks. når vores young spokespersons går i medierne, når vores repræsentanter i ind- og udland diskuterer politik, og når vi arbejder med Bhutan eller spejderhjælpen. Det er dét, vi gør, når vi på sommerlejren bruger lejrbålet, ikke som mål, men som metode, til at reflektere over dagens læringer og udfordringer, og til at diskutere de store emner i livet med spejderne. Og det er den form for ledelse, vi kan se midt om natten, når den stærkeste kraftkarl (m/k) i patruljen tager den mindste spejders rygsæk, som en selvfølge, for alle skal nå i mål.

Ovenstående er gode pointer, vi i Relationer skal løfte ind i det fælles spejderarbejde, i vores profilering, i vores høringssvar til ministerier og i vores samarbejde med lokale myndigheder og virksomheder. Dét er stof til eftertanke – hvorfor, bliver vi automatisk inviteret til at give høringssvar til miljø- og naturlovgivning men ikke ift. skole- og uddannelsesreformer? Hvordan går det til, at vi konsekvent omtales som en natur og friluftslivsorganisation, men ikke som en uddannelsesbevægelse?

  
Vi skal løfte hagen lidt og være direkte og stolte når vi svarer; at spejderarbejdet handler om at skabe den næste generation af ledere, der tager ansvar og bidrager med positive forandringer i samfundet. 



(Du kan – og bør – bruge 2 minutter på at læse Baden-Powells tyve enkelte linjer om formålet med spejderarbejdet på side 19 i denne PDF: http://www.thedump.scoutscan.com/a2sm.pdf

1 kommentar:

  1. Hej Mathias
    Jeg synes, at du har fat i nogle utroligt spændende punkter, som virkelig giver stof til eftertanke i vort daglige arbejde.

    SvarSlet